Silnik gaśnie kiedy wbijam wsteczny.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1wheler
    Classic
    • 2007
    • 18

Witam i Pozdrawiam z wiosennego Wrocławia wszystkich klubowiczów. Gratuluję sworzenia ciekawej stronki. Jestem od kilku latek posiadaczem skodzinki 1,6 AEE, o której nie mogę powiedzieć złgo słowa. Właśnie zamierzam się troszkę wziąść za dopieszczenie mojego autka.
  • michal77
    Ambiente
    • 2006
    • 113

Cześć wszystkim,

od kwietnia 2006 jestem szczęśliwym posiadaczem Octavki 1,9 TDI (110km - AHF) z 99r. SLX. Nie było z nią żadnych problemów aż do dzisiaj. Po przejechaniu 30 km,próbuję wrzucić wsteczny a tu..... gaśnie silnik i wszystkie kontrolki na liczniku :shock: :twisted: , próbuję jeszcze raz i....i to samo. Światła cofania też wtedy nie świecą. Wróciłem do domu jadąc do przodu :lol: ale wsteczny też się czasem przydaje. Udało mi sie ze dwa razy wbić wsteczny pod samym domem ale za trzecią próbą już zgasł.
    Doszedłem do tego, że jak wyjmę żarówki świateł cofania z oprawek tylnych lamp....to można cofać (silnik nie gaśnie), ale wystarczy włożyc jedną żarówkę (nie ważne do której oprawki lewej czy prawej) problem pojawia się od nowa.
    Acha...dziś przed wyjazdem kumpel bardzo mocno trzasnął klapą od bagażnika ale nie wiem czy może to mieć z tym jakiś związek.

Prosze powiedzcie gdzie mogę szukać przyczyny? Na razie jeżdżę bez żarówek cofania ale kiedyś trzeba podbić przegląd

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Gdzies jest zwarcie do masy, tylko kwestia gdzie i dlaczego nie wybija bezpiecznik :|
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Adamu
        L&K
        • 2006
        • 1384

to może byc niezłe zabezpieczenie antykradzieżowe. zostałem natchniony sorki za OT.

czy żarówki swiecą na włączonym zapłonie i wstecznym (przy zgaszonym silniku)?

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

sprawdź włącznik światła cofania

[ Dodano: Wto 09 Sty, 07 20:31 ]
          Zamieszczone przez Adamu
          świecą
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• michal77
            Ambiente
            • 2006
            • 113

Zamieszczone przez Adamu
            nie trzeba zapalac silnika, przy samym włączeniu zapłonu i wbiciu wstecznego, kontrolki na liczniku gasną - światła wstecznego tez rzecz jasna nie chcą zaświecić.

Zamieszczone przez endryu
            sprawdź włącznik światła cofania
            a gdzie on jest?

acha...i jeszcze jedna rzecz, kiedy robi się zwarcie coś pstyka po lewej stronie kierowcy (w okolicy klamki do klapy silnika).

Komentarz

• paf
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3140

michal77, miałem dokładnie takie coś
              nie był to czujnik cofania nie była to u mnie lampa, mechanik nawet w furii wymontował alarm a okazało się że jeden z kabelków w wiązce przechodzącej z komory silnika do komory pasażerskiej się przetarł i robił zwarcie - wiec sprawdź dobrze kable w tamtym rejonie - po zaizolowaniu problem rozwiązany
              powodzenia

Komentarz

• Adamu
                L&K
                • 2006
                • 1384

michal77, w tej okolicy są bezpieczniki i przekaźniki. pod deską rozdzielczą koło dzwigni klapy jest szyna rozdzielcza układu elektrycznego.

Komentarz

• michal77
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 113

Zamieszczone przez paf
                  michal77, miałem dokładnie takie coś
                  nie był to czujnik cofania nie była to u mnie lampa, mechanik nawet w furii wymontował alarm a okazało się że jeden z kabelków w wiązce przechodzącej z komory silnika do komory pasażerskiej się przetarł i robił zwarcie - wiec sprawdź dobrze kable w tamtym rejonie - po zaizolowaniu problem rozwiązany
                  powodzenia
                  ...a wiesz może jak sie dostać do miejsca przechodzenia tej wiązki? Spróbuję popatrzyć na to w sobotę. Ale coś czuję że musze poszukać jakiegoś elekryka... :?

Komentarz

• paf
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3140

michal77, nie wiem kolego tylko słyszałem od tego mojego mechaniora octę znam tylko z zewnątrz

Komentarz

• Adamu
                      L&K
                      • 2006
                      • 1384

michal77, tu musisz rozkręcić sobie deskę od strony kierowcy.

odkkręcic płytkę nad pedałami (dach pedałów), odkręcić półkę dolną (tam gdzie złącze od kompa), wydłubać włącznik świateł i odkręcić tamtejsze śrubki, rozkręcić śrubki przy bezpiecznikach.

zdemontować.

oglądnąć kabelki

i być może wkurzyć się niemiłosiernie że nic nie widać i że się na robiłeś a tu nic.

Komentarz

• nico21
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 2640
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez Adamu
                        i być może wkurzyć się niemiłosiernie że nic nie widać i że się na robiłeś a tu nic.
                        narobieniem bym tego nie nazwał. Demontaz deski w tej czesci dla mnie to jest chwila
                        DACAR.team

Komentarz

• Jackal
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 758

ja mam to samo :evil:

czasami przy wbijaniu wstecznego silnik gasnie

jakby komus udalo sie ustalic w ktorym miejscu szukac bede wdzieczny...
                          bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                          Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                          Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• michal77
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 113

Zamieszczone przez Jackal
                            ja mam to samo :evil:

czasami przy wbijaniu wstecznego silnik gasnie

jakby komus udalo sie ustalic w ktorym miejscu szukac bede wdzieczny...
                            u mnie to stało się nagle, wcześniej ani raz się to nie zdarzyło Chyba w przyszłym tygodniu jak znajdę czas to wybiorę sie do jakiegoś elektryka, jak coś znajdzie to napiszę...

Komentarz

• Adamu
                              L&K
                              • 2006
                              • 1384

Zamieszczone przez nico21
                              narobieniem bym tego nie nazwał. Demontaz deski w tej czesci dla mnie to jest chwila
                              mam za sobą równiez kilkukrotny demontaż tapicerki, w tym na potrzeby wygłuszenia auta jednak weźmy pod uwagę że dla michal77, bedzie to pierwszy raz wiec dojdzie stres

michal77, rozkręc deske obejrzyj wiązkę, dla pewnosci moze zaizoluj całą tasmą, jak nie pomoze jedz do elektryka

Komentarz

• paf
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 3140

nie będę się mądrzył bo nie widziałem tej wiązki na oczy ale jak to wiązki mają w zwyczaju nie tylko może być jakieś przebicie z zewnętrznych kabelków od otarć, może od załamań być jakieś przebicie między przewodami w jej środku wiec najlepiej w miarę możliwości przyjrzeć się dokładnie izolacji wszystkich kabelków w tym obszarze - powodzenia

Komentarz

• damian
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 178

dobre, ale ja mam lepszy przykład, w moim peugocie 205, przy włączonym zapłonie 9bez rozruchu) jak włożyłeś wsteczny to auto samo odplało :lol: :lol:
                                  Jak opowiadałem to moim mechanikom to uwierzyć nie mogli, wiec wsiadali, zapłon, wsteczny i kle kle kle (diesel)
                                  co się okazało, czujnik od cofania dawał jakieś przebicie w wiazce i odpalał mi autko
                                  Sorki za OT, ale musiałem
                                  Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• splawik
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1292

U braciaka w alfie przy wbijaniu wstecznego otwierał się bagażnik :shock: , przetarł się przewód w przelotce więc dokładnie posprawdzaj takie rzeczy.
                                    A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                    AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                    O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                    -------------------------------------------------
                                    Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• michal77
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 113

No... i sie wyjaśniło...miałem jakieś zwarcie pod dechą w środku auta. Nie wiem dokładnie co to było, bo sie na tym nie znam ale elektryk powiedział że musiał posprawdzać większość przewodów i w końcu znalazł, chyab wymienił jakiś przekaźnik. Przy okazji znalazł jeszcze inne przebicia ale to mogła być wina dzwonu jakie autko miało jakiś czas temu.
                                      Przed wizytą u elektryka byłem jeszcze w Poznaniu i wracając w okolicach Kielc włączyła mi się syrena alarmu, a że nie mam kluczyka to jechałem jakkiś czas na syrenie :lol:

Teraz jest już ok i mam nadzieję że na długo tam zostanie.

Komentarz

• wolff
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 10

Swiatla rada wilka (workaround dla tych ktorym nie chce sie rozbierac deski a przydaje wsteczny): Odpiac wtyczke od czujnika na skrzyni biegow. W wolnej chwili odprowadzic auto do elektryka

Efekt uboczny: Nie bedzie sie swiatelko swiecic przy cofaniu, ale co tam...
                                        Octavia 1,9TDI 1999 /AWX 181KM /6gear /288mm /Bilstein B6

Komentarz

• michal77
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 113

Zamieszczone przez wolff
                                          Swiatla rada wilka (workaround dla tych ktorym nie chce sie rozbierac deski a przydaje wsteczny): Odpiac wtyczke od czujnika na skrzyni biegow. W wolnej chwili odprowadzic auto do elektryka
                                          Przed wizytą u elektryka wyjąłem żarówki w oprawek śwateł wstecznego, efekt uboczny identyczny :lol: , nie było świateł wstacznego ele można było jechać do tyłu..... :lol: .

Komentarz

Pracuję...